President-commissaris Werner Wenning van de Duitse energiereus E.ON. heeft grote kritiek op het energiebeleid van de Duitse regering.

Hij laat zich hierover in gesprek met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung hard uit. Het stoort Wenning dat de grote energiebedrijven met allerlei problemen en kosten te maken krijgen in verband met het Duitse streven om af te stappen van kernenergie.

Volgens hem is de houding van de regering ten opzichte van kernenergie overduidelijk een politieke keuze, net zo als de komst van de kerncentrales een paar decennia terug ook sterk politiek gemotiveerd was. Wenning vindt daarom dat politiek en bedrijfsleven samen tot een voor beide acceptabele oplossing moeten komen.

Energiewende

Duitsland besloot na de nucleaire ramp in het Japanse Fukushima, waar in maart 2011 een kerncentrale getroffen werd door een zware aardbeving en tsunami, versneld afscheid te nemen van kernenergie.

E.ON heeft het de laatste tijd erg moeilijk en lijdt miljarden euro’s verlies. De energieprijzen liggen momenteel op het laagste niveau in jaren. Het concern werkt aan het afstoten van zijn gas- en kolencentrales om zich meer op duurzaamheid en het eigen netwerk te kunnen richten. De activiteiten komen in een nieuw bedrijf dat Uniper gaat heten en dat volgend jaar een eigen beursnotering moet krijgen.

Het was eigenlijk de bedoeling dat ook de kerncentrales van E.ON mee zouden gaan in de afsplitsing. Het concern kwam daar onlangs echter op terug omdat het niet wil wachten op de uitkomst van jaren van juridisch gesteggel over de verantwoordelijkheid voor de kosten van het ontmantelen van kerncentrales.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl